maart 15, 2018

Rabofonds Langeveen-Bruinehaar

Vanaf 2007 heeft de dorpsraad een Rabofonds kunnen werven voor de dorpen Langeveen en Bruinehaar.
Hier zullen we een ieder informeren over de gang van zaken wat wij doen vanuit het Rabofonds.

Onlangs kwam er een aanvraag binnen bij het Rabofonds Langeveen-Bruinehaar van de plaatselijke ruitervereniging de Molenruiters.
Het terrein waar het concours word gehouden is omgeven door eiken bomen. In de eiken boom vestigingen zich veel eiken processierupsen, die van
overlast zijn voor mens en dier.
Nu is er uit onderzoek gebleken dat koolmezen leven van o.a. de eiken processierups.
De Molenruiters willen nu in deze eiken bomen die rondom het concoursterrein staan, mezenkasten hangen.
Voor dit project word een financiele bijdrage gevraagd.
Het bestuur heeft nu al te kennen gegeven die project te zullen ondersteunen.

Deze aanvraag is ook gelanceerd binnen het bestuur van de dorpsraad.
Donderdagavond 22 november was er een vergadering met staatsbosbeheer (SBB) over meeloopkoppelkansen.
Tijdens de rondvraag is de eiken processierups/mezenkast ter sprake gebracht en gevraagd of SBB hiervoor hout ter beschikking wil stellen.
Boswachter Sjaak van Dijk heeft dit opgepakt en medegedeeld dat er terugkoppeling volgt.
Afgelopen dinsdag heeft Sjaak van Dijk contact gezocht met de dorpsraad en medegedeeld dat SBB hout ter beschikking stelt om 50 mezenkasten te maken voor de Molenruiters.
Het bestuur van het Rabofonds Langeveen-Bruinehaar blijft dit project financieel ondersteunen en heeft met de plaatselijke houthandel Langeveen Hans oude Hendriksman afgesproken dat voor het geld dat beschikbaar word gesteld door het Rabofonds Langeveen-Bruinehaar hout word gekocht voor het maken van mezenkasten. Hans oude Hendriksman gaat hier bouwpakketten van maken, zodat iedere inwoner van Langeveen en Bruinehaar waar eiken bomen in de buurt staan, gratis zo’n mezenkast kunnen ophalen.

Een burgersinitiatief hoeft niet altijd vanuit de gemeente voorgedragen te worden, het kan ook vanuit de bevolking komen.
Mochten er ondernemers of inwoners die dit initiatief financieel willen ondersteunen, dan kunnen ze contact opnemen met de dorpsraad.

Tijdstip van ophalen zal nog volgen.
Een leuk idee van de Molenruiters wat goed is opgepakt door het bestuur van het Rabofonds Langeveen Bruinehaar en de Dorpsraad Langeveen-Bruinehaar.