november 4, 2019

Gerard Averes stopt na 25 jaar als voorzitter van de dorpsraad

Gerard Avéres stopt als voorzitter van de Dorpsraad Langeveen

LANGEVEEN – Er zijn in Langeveen amper ontwikkeling waar Gerard Avéres niet bij betrokken is. Voorzitter Dorpsraad vraagt door, bijt zich vast en krijgt zaken voor elkaar. Na 25 jaar neemt hij afscheid.Tom van den Berg

De afgelopen 25 jaar heeft Gerard Avéres nooit een bijeenkomst van de Dorpsraad gemist. En in die periode staat buiten kijf dat Avéres zich heeft ingespannen in het belang van Langeveen en Bruinehaar, op de meest uiteenlopende gebieden. Van de toekenning van de Koninklijke onderscheidingen – „we hebben jaarlijkse één of meerdere kandidaten voor een lintje” – tot verbeteringen van de verkeersveiligheid in en om de dorpen.

Avéres is verknocht geraakt aan beide kernen, maar toch is hij niet geboren en getogen in het gebied. Niet in Langeveen, noch in Bruinehaar. Door de liefde is hij in Langeveen beland, aanvankelijk speelt zijn sociale leven zich echter volledig af in Ootmarsum en omgeving. Avéres werkte als administratief medewerker in Ootmarsum, hij ontmoet zijn vrouw bij bar dancing De Kul in Denekamp en hij voetbalt in de spits in het eerste elftal van de Katholieke Ootmarsumse Sport Club. Zijn zwagers zeggen op enig moment: ‘Je slaapt alleen maar in Langeveen. Als je er tussen wilt komen, zou je eens iets in het dorp moeten gaan doen.”

Nakijken

Het advies knoopt Avéres zich goed in de oren. Hij besluit een bestuursvergadering van de Dorpsraad te bezoeken. En niet veel later vult hij de vacature in van voorzitter van de raad die sinds oktober 1979 bestaat. Manderveen had destijds al een Dorpsraad, Langeveen volgt als nummer twee in de gemeente Tubbergen. Het idee is om korte lijnen tussen gemeente en dorpen te  ontwikkelen.

„Mijn eerste speech hield ik bij de heropening van gemeenschapscentrum De Gaarf”, herinnert Avéres zich nog goed. „Daarom liet ik de tekst nakijken door een docent van de Mariaschool. Ik wilde dat het verhaal goed in elkaar stak. Zo heb ik daarin aangekaart dat de toegangsweg dramatisch slecht was.”

Ik ben ook nog eens perfectio­nis­tisch, als je iets doet moet je het goed doenGerard Avéres

De nieuwe voorzitter stort zich vervolgens op tal van zaken, onder meer over verbetering van de infrastructuur. Het zijn voor de raad die deze maand 40 jaar bestaat, ook speerpunten. De Dorpsraad zet zich onder meer  in voor de komst van een centrumplein voor De Gaarf, een vrijliggend fietspad naast de Langehaarsweg/N343 en de komst van een rotonde bij de Langehaarsweg, Hardenbergerweg en Ossendijk.  Met name het verbeteren van de verkeersveiligheid was een belangrijk punt, waarbij de Dorpsraad ruim 500 handtekeningen aanbood aan de toenmalige gedeputeerde Job Klaasen (VVD). „Toen Klaasen naar de gemeenteraad in Tubbergen kwam met het nieuws dat de rotonde er zou komen, heb ik keihard yes! geroepen”, lacht Avéres.

Gedrevenheid

Zijn gedrevenheid en aanwezigheid zijn opvallende kenmerken van Avéres die wekelijks tussen de 20 en 30 uur aan de Dorpsraad besteed. Hij bekent dat hij zich altijd wil bewijzen. „Dat moet ik van mezelf. Ik ben ook nog eens perfectionistisch. Ja, als je iets doet, moet het je goed doen vind ik. Ik denk zelf dat het te maken heeft met mijn jeugd. Ik wil daar niet te diep op ingaan, maar in de ogen van mijn vader kon ik het niet snel goed doen. Al doen we het in de Dorpsraad samen, anders krijg je niks voor elkaar. Ik ben wel de kartrekker. En ik hou de druk op de ketel om iets te bereiken, neem geen blad voor de mond als het nodig is.”

Avéres is ook trots op wat in Langeveen is bereikt en is behouden zoals een gezondheidscentrum met onder meer huisarts, prikpost en fysiotherapeut. „Het is niet gelukt om een buurtsuper te behouden, maar elke donderdag staat er nog wel een groente- en een visboer in het dorp.”

Hij stopt formeel per 1 januari, terwijl op 13 december een afscheid op de agenda staat. Toch is Avéres dan nog niet helemaal uit beeld, want hij heeft afgesproken zijn opvolger nog een jaar bij te willen staan met advies. Er ligt nog werk genoeg, te beginnen met de behoefte onder jongeren om in Langeveen te kunnen bouwen. Fanatiek zegt hij: „Zeker 25 willen in Langeveen blijven wonen. Dat ze blijven is ook in het belang van de leefbaarheid, voor het verenigingsleven.”  Gerard Avéres is zelf nog helemaal niet bezig met een afscheid.